Wielerprijzen voor Van der Poel, Vollering en Pieterse

27 november 2023

Vlnr: Puck Pieterse, Demi Vollering, demissionair minister van sport Conny Helder en Annemiek van Vleuten. (Foto: Wielergala/Kempenfoto.nl)

Wereldkampioen op de weg en in het veld Mathieu van der Poel en Tour de France Femmes winnares Demi Vollering zijn in Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht gekozen tot Wielrenners van het Jaar 2023. Puck Pieterse heeft de prijs voor Talent van het Jaar in ontvangst mogen nemen en Team Jumbo Visma is uitgeroepen tot Wielerploeg van het Jaar.

Van der Poel kende een topseizoen met naast zijn wereldtitels op de weg en in het veld ook zeges in Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Verder won hij nog de Baloise Belgium Tour en werd hij tweede in de Ronde van Vlaanderen. Hij is voor de derde keer in zijn carrière uitgeroepen tot winnaar van de Gerrit Schulte Trofee.

Bij de vrouwen mocht Demi Vollering voor de eerste keer in haar carrière de Keetie van Oosten-Hage trofee in ontvangst nemen. Zij won in 2023 naast de Tour de France Femmes ook Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl, Amstel Goldrace, Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Romandië en de Ronde van Burgos. Verder werd zij tweede in La Vuelta Femenina en greep zij zilver bij het WK op de weg.

Nadat Keetie van Oosten-Hage de naar haar vernoemde prijs voor wielrenster van het jaar had uitgereikt aan Demi Vollering, was het feest nog niet voorbij. Minister van sport Conny Helder betrad het podium en zette Vollering nogmaals in de schijnwerpers. Om haar vervolgens te ridderen vanwege het winnen van de Tour de France Femmes. Vollering werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Tot slot werd ook Annemiek van Vleuten op het podium uitgenodigd. Minister Helder prees Van Vleuten om haar doorzettingsvermogen en indrukwekkende erelijst. Zo won zij in 2022 zowel de Giro d'Italia, de Tour de France Femmes en de Vuelta à Espana, de zogenoemde ‘Grand Slam’. De tweevoudig wereldkampioen stopte in september als professioneel wielrenster. Naast haar carrière was zij jarenlang een inspirator en mentor voor vele meisjes en vrouwen die het beste uit zichzelf willen halen op fysiek en mentaal gebied. Van Vleuten ontving eerder in 2018 al een Koninklijke Onderscheiding en is nu bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Puck Pieterse is uitgeroepen tot Talent van het jaar en ontving hiervoor de Gerrie Knetemann Trofee. De 21-jarige Pieterse won dit jaar onder meer het NK veldrijden bij de vrouwen. Verder werd zij Europees kampioene en Nederlands kampioene in het mountainbiken en won zij het wereldbekerklassement. Tevens won Pieterse zilver bij het WK veldrijden in Hoogerheide voor vrouwen en zilver bij het WK mountainbike op het onderdeel shortrace.

De prijs voor Wielerploeg van het Jaar ging naar Team Jumbo Visma. Deze ploeg wist in 2023 zowel in de Giro d’Italia, Tour de France als in La Vuelta het eindklassement te winnen. Verder wist Christoph Laporte ook Europees kampioen te worden. In totaal wist het Worldtour Team afgelopen seizoen 69 overwinningen te behalen.

De verkiezingen worden georganiseerd door Club 48, de vereniging van oud profwielrenners. Gestemd wordt door de actieve en oud beroepsrenners en daarnaast kunnen ook wielersupporters hun stem uitbrengen.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram