Van der Poel en Van der Breggen Wielrenners van het Jaar

17 december 2020

In het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch zijn Mathieu van der Poel en Anna van der Breggen gekozen tot Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Ceylin del Carmen Alvarado is uitgeroepen tot Renster van de Toekomst. De verkiezing was live te volgen via Eurosport.

Voor Van der Poel is het de tweede keer op rij dat hij de Gerrit Schulte Trofee voor de Wielrenner van het Jaar in ontvangst mag nemen. Hij haalde het voor baanrenners Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee en wegrenner Wilco Kelderman. De 25-jarige alleskunner kende in 2020 een zeer succesvol seizoen op de weg waarin hij onder andere de Ronde van Vlaanderen en het eindklassement van de BinckBank Tour won. Daarnaast werd hij voor de tweede keer Nederlands kampioen op de weg en won hij een etappe in Tirreno-Adriatico. Van der Poel greep daarnaast ook nog de Nederlandse titel en wereldtitel in het veldrijden.

De Keetie van Oosten-Hage Trofee voor de Wielrenster van het Jaar gaat naar Anna van der Breggen. De 30-jarige Van der Breggen kende in 2020 een droomseizoen met winst tijdens het Europees kampioenschap tijdrijden, het Nederlands kampioenschap op de weg en een dubbelslag bij het wereldkampioenschap in Imola, met goud op de tijdrit en in de wegwedstrijd. Daarnaast won ze ook nog het eindklassement van de Giro Rosa en toonde zij zich de sterkste in de Waalse Pijl. Zij werd verkozen boven Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Kirsten Wild, Chantal van den Broek-Blaak en Ceylin del Carmen Alvarado.

Diezelfde Ceylin del Carmen Alvarado (22) viel toch in de prijzen, want zij is winnares geworden van de Gerrie Knetemann Trofee voor de Renner van de Toekomst. De veldrijdster van Alpecin-Fenix mocht eigenlijk nog uitkomen bij de beloften, maar werd in het begin van dit jaar in Rucphen al Nederlands kampioen bij de elite-vrouwen. Enkele weken later greep zij in het Zwitserse Dübendorf ook de  wereldtitel bij de elite-vrouwen. De andere genomineerden voor deze prijs waren Olav Kooij, Ryan Kamp en Thymen Arensman.

De Wielrenner en Wielrenster van het Jaar en de Renner van de Toekomst worden gekozen door de leden van Club 48 en de huidige renners, die zijn aangesloten bij de Vereniging van Beroepswielrenners (VVBW). Daarnaast hebben zo’n 8.500 wielerfans hun stem uitgebracht via Wielerflits.nl. (Foto's Wielergala Peter van Rooij)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram