Van Baarle en Van Vleuten Wielrenners van het Jaar 2022

20 december 2022

Parijs-Roubaix winnaar Dylan van Baarle en wereldkampioene Annemiek van Vleuten zijn in Maaspoort in ‘s-Hertogenbosch gekozen tot Wielrenners van het Jaar 2022. Fem van Empel heeft de prijs voor Talent van het Jaar in ontvangst mogen nemen.

Van Baarle, die komend seizoen uitkomt voor Team Jumbo-Visma, won in het voorjaar op indrukwekkende wijze de klassieker Parijs-Roubaix. Twee weken eerder eindigde hij ook al als tweede in de Ronde van Vlaanderen.

‘Het was een ongelofelijk voorjaar’, blikte Van Baarle terug. ‘Natuurlijk werk je hier de hele winter keihard voor. Maar dat het dan zo uitpakt is niet te geloven. Met een tweede plek in de Ronde van Vlaanderen was ik al hartstikke blij. Dat ik twee weken later de zege pak in Parijs-Roubaix was natuurlijk helemaal fantastisch.’

Bij de vrouwen is Annemiek van Vleuten voor de vierde maal gekozen tot Wielrenster van het jaar en zij wint daarmee de Keetie van Oosten-Hage trofee.

Ook Van Vleuten kende in 2022 een droomseizoen met overwinningen in de klassiekers Omloop het Nieuwsblad en Luik-Bastenaken-Luik en winst in de eindklassementen van de Giro d’Italia Donne, Tour de France Femmes en La Vuelta. Als klap op de vuurpijl greep zij na een bloedstollende finale ook nog de wereldtitel op de weg bij de vrouwen.

‘Ik vind het een grote eer om wederom gekozen te worden tot Wielrenster van het Jaar’, aldus Annemiek van Vleuten. ‘Het was een fantastisch seizoen, waar ik geweldig trots op ben. Hopelijk kan ik in 2023 opnieuw mooie dingen laten zien.’

Fem van Empel is uitgeroepen tot Talent van het jaar en ontving hiervoor de Gerrie Knetemann Trofee. De 20-jarige Brabantse won dit jaar onder meer het NK veldrijden voor beloften, de Koppenbergcross, zes Wereldbeker-veldritten bij de elite-vrouwen en werd in november in Namen Europees kampioene veldrijden bij de elite-vrouwen.

‘Het gaat tot nu toe bizar goed dit veldritseizoen. Dit had ik van tevoren niet verwacht’, zegt Van Empel, die volgend seizoen uitkomt voor Team Jumbo-Visma. Afgelopen weekend kwam ze zwaar ten val in Italië. Daarbij liep ze onder andere een kneuzing aan haar linkerbeen en een lichte hersenschudding op. ‘Hopelijk herstel ik snel van deze val en kan ik later dit seizoen weer mooie dingen laten zien.

De verkiezingen worden georganiseerd door Club 48, de vereniging van oud profwielrenners. Gestemd wordt door de actieve en oud beroepsrenners en daarnaast kunnen ook wielersupporters hun stem uitbrengen. (Foto Peter van Rooij)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram