Renners van het Jaar 2018

4 december 2018

In Maaspoort Sport & Events in 's-Hertogenbosch zijn Anna van der Breggen en Tom Dumoulin gekozen tot Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Baansprinter Harrie Lavreysen mocht de Gerrie Knetemann Bokaal voor Renner van de Toekomst in ontvangst nemen.

Wereldkampioene Anna van der Breggen (28) was blij met het winnen van de Keetie van Oosten-Hage Trofee. “Ik ben een beetje sprakeloos. Kirsten Wild en Annemiek van Vleuten hebben ook een sterk seizoen gereden. Dit is een mooie beloning van een schitterend seizoen.”
Van der Breggen reed dit jaar in Innsbrück op overtuigende wijze naar de wereldtitel op de weg. Na vier zilveren medailles was het nu eindelijk raak. Maar ook haar andere prestaties in 2018 mogen er zijn. Zo won de renster van Boels-Dolmans de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, Durango-Durango en de Strade Bianche. Verder eindigde zij als tweede bij het WK ploegentijdrit, WK tijdrijden, EK tijdrijden en La Course by Le Tour de France en derde in het eindklassement van de Boels Ladies Tour en de Emakumeen Bira. Daarnaast stapte ze ook nog in het huwelijksbootje met haar vriend Sierk-Jan de Haan.

Voor Dumoulin is het de vijfde keer op rij dat hij de Gerrit Schulte Trofee voor de Wielrenner van het Jaar wint. De 28-jarige Limburger kon door ziekte niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Zijn prijs werd in ontvangst genomen door teammanager Iwan Spekenbrink. Dumoulin kende in 2018 opnieuw een succesvol seizoen waarin hij onder meer de proloog van de Giro won en in drie etappes op het podium stond. In het eindklassement moest hij enkel Chris Froome voor zich dulden. Ook in de Tour de France behoorde de renner van Team Sunweb tot de smaakmakers en wist hij op de laatste zaterdag in zijn regenboogtrui de individuele tijdrit op zijn naam te schrijven. Alleen Geraint Thomas en zijn Sky-ploeg bleken na drie weken koersen op topniveau een maatje te groot voor de Limburger. Na de Giro en Tour was het seizoen nog niet voorbij voor Dumoulin, want ook bij het WK in Innsbrück kwam hij drie keer in actie. Met zilver bij het WK ploegentijdrit, zilver op de individuele tijdrit en een vierde plek bij de wegwedstrijd liet hij nogmaals zien dat hij tot de absolute wereldtop behoort. Een ander hoogtepunt voor de Nederlandse wielerheld was het huwelijk met zijn vriendin Thanee van Hulst.

Oud-BMX’er Harrie Lavreysen (21) is uitgeroepen tot winnaar van de Gerrie Knetemann Bokaal. De jonge Brabander heeft zich in de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld tot een absolute topsprinter op de wielerbaan. Hij werd dit jaar met de Nederlandse ploeg zowel wereldkampioen als Europees kampioen op de teamsprint. Daarnaast veroverde hij bij het EK in Glasgow ook nog de bronzen plak op de individuele sprint.

Tijdens het Wielergala werd ook wielrenster Annemiek van Vleuten verrast met een bijzondere boodschap. Sportminister Bruno Bruins kon melden dat de Koning heeft besloten haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onder luid applaus kreeg Van Vleuten de bijbehorende versierselen opgespeld door de minister. “Je bent een enorme vechter, iemand die nooit opgeeft, iemand die zichzelf na elke tegenslag weer oppept en vooruit kijkt. Daarin ben je een voorbeeld voor velen, voor sporters en niet-sporters,’ aldus Bruno Bruins. In de afgelopen jaren schreef Annemiek van Vleuten tal van grote rondes en ritten op haar naam. In 2018 won de Giro en de La Course en eindigde ze als eerste in de Women’s World Tour. Bovendien werd ze, net als in 2017, wereldkampioene tijdrijden.

Hulde was er ook voor wielerjournalist Bennie Ceulen. Hij ontving uit handen van Raymond Kerckhoffs de carrièreprijs van de internationale sportjournalistenvereniging AJIC.

De Wielrenner en Wielrenster van het Jaar en de Renner van de Toekomst worden gekozen door de leden van Club 48 en de huidige renners, die zijn aangesloten bij de Vereniging van Beroepswielrenners (VVBW). Daarnaast hebben ook wielerfans hun stem kunnen uitbrengen via de website van De Telegraaf.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram