Genomineerden Wielrenner van het Jaar 2023 bekend

1 november 2023

Annemiek van Vleuten is genomineerd voor Wielrenster van het Jaar (Foto Peter van Rooij)

Club 48 heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Wielrenner en Wielrenster van het Jaar verkiezing. Nieuw dit jaar is dat ook de Wielerploeg van het jaar wordt gekozen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het Wielergala op maandag 27 november 2023. Het Wielergala vindt plaats in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht.

2023 is opnieuw een uiterst succesvol jaar geweest voor de Nederlandse wielersport. Zowel op de weg, de baan, de mountainbike als in het veldrijden zijn vele successen behaald door een groot aantal Nederlandse renners en rensters. De basis van deze successen zijn de Nederlandse Wielerploegen, die veel investeren in jonge talenten en in de hedendaagse toppers. Daarom is het vanzelfsprekend dat er ook een Wielerploeg van het Jaar gekozen wordt:

Genomineerd voor de Wielerploeg van het Jaar:
Team SD Worx – World Tour Vrouwen: Dit team domineerde het wielerseizoen bij de vrouwen met 62 overwinningen op de weg. De meest in het oog springende zeges waren de winst in Tour de France Femmes (Demi Vollering) en het wereldkampioenschap door Lotte Kopecky.
Bij de mannen domineerde Team Jumbo Visma het wielerseizoen met 69 overwinningen. Het team leverde de unieke prestatie door met drie verschillende renners alle drie de grote rondes te winnen: Giro, Tour en Vuelta.
Ook bijzondere prestaties op de baan: De Nederlandse Baanploeg behaalde 4 maal goud op het WK. De sprinters wonnen de individuele sprint, teamsprint en de kilometer. Bij de koppelkoers won het duo Havik-van Schip zeer verrassend maar wel verdiend de gouden plak.

Genomineerd bij de elite-mannen:
Mathieu van der Poel kende een bijzonder succesvol seizoen. Hij werd wereldkampioen op de weg en voor eigen publiek wereldkampioen veldrijden. Tevens won hij twee monumenten: Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Ook Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland werden twee maal wereldkampioen op de sprintnummers op de baan. Daarnaast verbeterde Jeffrey het wereldrecord op de kilometer.
Maar er waren meer prestaties die een nominatie verdienen: Wout Poels won een etappe in de Tour de France en één in de La Vuelta España. Thymen Arensman verdient een nominatie door een sterk optreden in de Giro d’ Italia. Het zestal wordt gecompleteerd door de Kampioen van Nederland en winnaar van Omloop Het Nieuwsblad: Dylan van Baarle.

Genomineerd bij de elite-vrouwen
Het internationale vrouwenwielrennen wordt al jaren gedomineerd door de Nederlandse vrouwen. Annemiek van Vleuten reed dit jaar in de regenboogtrui een soort afscheidstournee en won wel en passant de La Vuelta Femenina en de Giro d'Italia Donne. In de Tour de France Femmes was Demi Vollering de sterkste. Demi was in 2023 een echte veelwinnaar: 18 overwinningen met naast de Tour ook meerdere klassiekers. Internationaal is Demi al gekroond tot de beste wielrenster van 2023 met het winnen van de Velo D’Or.
Er was ook Nederlands succes bij het EK in Drenthe, waar Mischa Bredewold Europees kampioen op de weg werd.
Maar ook off-road werden successen geboekt: Fem van Empel werd wereldkampioen cyclocross en Puck Pieterse excelleerde bij het MTB. Puck werd Europees kampioen, won twee Wereldbeker wedstrijden en won het overall klassement van de wereldbeker MTB. Gezien haar jonge leeftijd is Puck tevens genomineerd voor het Talent van het Jaar.

Genomineerd voor Talent van het Jaar
Drie kandidaten die eigenlijk de status van talent voorbij zijn en al bij de elite op topniveau presteren:
Shirin van Anrooij werd Wereldkampioen Cyclocross onder 23 en won een Wereldbeker wedstrijd bij de elite vrouwen. Op de weg won Shirin de Tour de l'Avenir Femmes.
Puck Pieterse werd op de MTB werd Europees kampioen, won twee Wereldbeker wedstrijden en won het overall klassement van de Wereldbeker MTB.
De derde genomineerde is Olav Kooij. De snelle man van Jumbo-Visma won maar liefst 14 koersen en 4 klassementen bij de elite renners. Hij won ook het eindklassement in de ZLM Tour. In de Tour of Britain won hij 4 etappes en het puntenklassement.

In 2022 gingen de prijzen naar Annemiek van Vleuten en Dylan van Baarle. Het talent van het jaar werd Fem van Empel.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram