Wielerprijzen voor Van Vleuten en Van der Poel

20 november 2019

In Maaspoort Sport & Events in 's-Hertogenbosch zijn Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel gekozen tot Wielrenster en Wielrenner van het Jaar. Lorena Wiebes mocht de Gerrie Knetemann Bokaal voor Renner van de Toekomst in ontvangst nemen.

Wereldkampioene Annemiek van Vleuten (37) was blij met het winnen van de Keetie van Oosten-Hage Bokaal, die zij uitgereikt kreeg door minister van financiën Wopke Hoekstra en Keetie van Oosten-Hage. “Dit is een mooie waardering voor een schitterend seizoen”, aldus Van Vleuten, die de trofee in 2017 ook al eens won. “Een aantal jaren geleden had ik niet durven dromen dat ik deze prijs een keer zou winnen. Ik wil iedereen die op mij heeft gestemd dan ook ontzettend bedanken.”

Van Vleuten reed dit jaar in Yorkshire op overtuigende wijze naar de wereldtitel op de weg. Enkele dagen eerder was ze ook al derde geworden bij het WK Tijdrijden. Naast de regenboogtrui toonde de renster van Mitchelton-Scott zich in 2019 ook de beste in de Giro d’Italia, waarin ze twee etappes en het eindklassement won. Verder was zij de beste in de Strade Bianchi, Luik-Bastenaken-Luik en het NK Tijdrijden.

Voor Mathieu van der Poel is het de eerste keer dat hij is gekozen tot Wielrenner van het Jaar. De 24-jarige alleskunner kon door privé-omstandigheden helaas niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Hij zal de Gerrit Schulte Trofee op een later moment alsnog overhandigd krijgen. Van der Poel toonde in 2019 zowel op de weg, op de mountainbike als op de veldritfiets zijn klasse. Eerst werd hij wereldkampioen veldrijden in Bogense, om vervolgens in het voorjaar Dwars door Vlaanderen en de Amstel Gold Race te winnen. Verder won hij op de weg ook nog de Brabantse Pijl, GP de Denain, een etappe in de Arctic Race of Norway en drie etappes en het eindklassement in de OVO Energy Tour of Britain. Daarnaast greep hij de Europese titel op de mountainbike en won hij ook nog drie wereldbekerwedstrijden. Inmiddels is hij met succes weer begonnen aan het veldritseizoen, want onlangs werd Poeleke in Italië voor de derde keer Europees kampioen veldrijden.

Nederlands kampioene bij de vrouwen Lorena Wiebes (20) is uitgeroepen tot winnares van de Gerrie Knetemann Trofee. Zij kreeg de prijs overhandigd door de Brabantse gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. Wiebes mocht in 2019 maar liefst 15 overwinningen op haar palmares bijschrijven. De renster van Parkhotel-Valkenburg werd onder meer Nederlands kampioene op de weg, won goud op de Europese spelen en toonde zich de snelste in Deinze-Nokere, Prudential RideLondon Classique. Ook won ze drie etappes en het eindklassement in de Tour of Chongming Island, meetellend voor de UCI Women’s WorldTour, twee etappes in de Boels Ladies Tour en een etappe in de Ladies Tour of Norway.  

Tijdens het Wielergala zijn ook de aanwezige wereldkampioenen in het zonnetje gezet door KNWU-voorzitter Marcel Wintels. In totaal werden negen wereldtitels in het veld, op de weg, baan en in het BMX behaald en vijf wereldtitels in het paracycling.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram